Търсене в Мушмулка блог

събота, 12 май 2018 г.

Как да копаем с видеокарти (GPU mining for dummies)

Това рисково начинание има твърде много страни. Ще покажа повечето от тях в тази статия.
Защо рисково? Защото може да загубите много пари, особено ако не спазите някои основни правила за безопасност, а при късмет - можете да спечелите доста.

GPU mining rig


Защо да копаем с видеокарти?

Подбудите да се занимаме с това най-често са следните: а) печалба, б) да сме в крак с технологиите, в) скука, г) от любопитство, д) мразим банките и искаме да се избавим от тях,
е) за забавление. Която и от тях (ако вашата подбуда е различна, моля добавете я в коментарите и ще я вмъкна тук) да е виновна, ето няколко съвета, които ще помогнат.

1. Планиране.

Преди да продължите, първо си отговорете на тези въпроси. Ако не ви откажат, продължете надолу:
 - Склонни ли сте да разширите дейността си ако се развият добре нещата?
- Смятате ли да търгувате на борсите с цел печалба?
- Смятате ли да инвестирате в различни ICO проекти или нови алтернативни валути/токени?
- Къде ще сложите машините? У вас или в отделно помещение? Има ли на кой да пречат?
- Как смятате да охлаждате помещението? (дори през зимата се налага).
- Можете ли да си позволите сметката за тока за следващите 8-9 месеца напред?
- Можете ли да си позволите тотален крах на пазара и евентуалната загуба на вложението?
- Ако имате добра печалба, има ли накъде да се разраснете (помещение, ел мрежа)
- Изрядна ли е ел-инсталацията ви? Може ли да понесе товара (и евентуално бъдещ по-голям)?
- Сигурно ли е помещението ви, помислете за аларма, СОТ, застраховка и т.н.
- Няма ли да ви е по-изгодно да вложите 6000лв в директно закупуване на валута и търгуване?

Стигнахте до тук, значи мотивацията ви е сериозна :)


ROI


crypto mining ROI

-  Изяснете си добре колко пари сте готови да инвестирате. Пресметнете колко време ще ви е нужно с настоящата цена да си върнете инвестицията (т.нар. ROI - return on investment).

Пример: инвестирате 6000лв, копаете 0,6 Етириум на месец (792лв). При сегашната му цена
$800 (1320лв) и 100лв разход за ток месечно:

6000лв / 792лв = 7.5 месеца до възвръщане на парите за машината, при постоянен курс на ETH.
8 месеца Х 100лв = 800лв разходи за ток (още месец работа).

Следователно при идеални, непроменливи условия, бихме възвърнали разходите си (ROI) за 8.5 месеца. От този момент нататък, всеки месец имаме чиста печалба от 692лв на месец.

- Не идеалните фактори, които могат да ни доближат или отдалечат от момента на изплащането са:
1. Промяна в трудността - ако голямо количество копачи се пренасочат да копаят Etherium, трудността ще се покачи и вече няма да добиваме по 0.6 ETH месечно, а примерно 0.5 ETH.
Пример за такова вдигане на трудността е пускането на ASIC копачки за Етериум, което за два месеца вдигна трудността. И обратното - след CryptonightV7 форк-а на Монеро, много копачи се пренасочиха да копаят него и трудността на Etherium падна.

2. Разходи по транзакции и такси на басейна - понеже не сме големи играчи, се налага да копаем в басейн (mining pool) който взима някакъв процент за тази услуга, повечето взимат 1% от изкопаното.
Съвет! - винаги избирайте басейн, който е близо - т.е. в Европа, това намалява невалидните пакети, което пък означава по-добра печалба.
Съвет! - винаги избирайте басейн, който има малък % такса и/или не ви удържа пари за транзакцията на изкопаното от басейна към вас. Ако вие плащате таксата, настройте я да е колкото може по-рядко за да спестите разходи по такси.

3. Независещи от нас фактори, които силно да снижат цената на копаната от нас крипто валута.
Примери: съобщение по новините, хакване на борса, хакване на валута, правителствен натиск, Форк на крипто валута, и всякакви други нещастни и щастливи обстоятелства. Може да се закопаем от количества абсолютно невзрачна валута, която в един момент от 0.01 цент да скочи на 1 долар, което е 1000 пъти поскъпване и ако реагирате навреме можете да станете милионер за една нощ. Съответно там и риска да си харчите тока напразно е най-сериозен.

4. Повреди в хардуера, пожари, спирания на интернета и тока.


GPU mining hardware
2. Да изберем хардуер. Може би най-важната от всички задачи е именно това. Още повече от тази тежест се пада на видеокартите. Вариантите са два - AMD GPU или NVidia GPU.
AMD са по-производителни за алгоритъма daggerhashimoto, наричан за кратко ETHash (Etherium) и Cryptonight (Monero).
Nvidia са по-производителни за algo Equihash (zCash). Обаче и двете стават за копаене и при желание можете да ги превключвате на каквото поискате, за разлика от ASIC машините.
Могат също да копаят това, което могат най-добре, а да получавате парите си в Биткоини или друга валута по ваш избор. (за повече инфо вижте:  Как да копая Биткоини част 2 )

Помислете дали за вас е по-важно да изкопаете максимално количество коини в минимален срок или да имате минимални разходи за ток и максимален живот на картите но по-бавен ROI.

Съвет! - новите модели видеокарти винаги харчат по-малко ток от старите модели. Пример: X390 e по-висок клас, по-стара и по-евтина от RX580. Прави до 35Mh/s, a RX580 стига до 30-31Mh/s. Разликата е, че стария модел карта дърпа 250W, докато по-новия, макар и по-нисък клас - около 110-120W. Това означава по-малко разходи за ток, по-малко отделена топлина и по-евтино захранване.
Все пак ако намерите RX290 на достатъчно ниска цена или тока не е проблем, това е доста добра карта за копаене.
Съвет2! - Etherium изисква 3ГБ видео РАМ за да работи нормално. Този размер постепенно се увеличава (в момента на писане на статията е 2.7ГБ). Затова избягвайте карти с по-малко от 4GB.

Избор на дъно (motherboard). Има много модели, варианти и цени. Специализираните са доста скъпи, но за големи ригове си струват. Основните модели за H110, 170, Z270, B250 и т.н. Производителите са съответно Asus, Gigabyte, MSI, Asrock. Напоследък забелязвам евтини китайски дъна с много слотове, но нямам опит и не мога да препоръчам.  Добре е да проверите колко видеокарти може да се закачат на всяко дъно (минимума за пълноценен риг е 6, максимума е 13) (19 ако ползвате карти от AMD и Nvidia едновременно).  Помислете добре колко и какви карти ще слагате, смятате ли да ги увеличавате или не.

Съвет! - ако сте бюджетен миньор (т.е. нямате пари, но имате по-старо дъно с 3-4 PCI-E слота) можете да ползвате PCI-E разклонителни платки. Ако дъното ви има примерно 4 PCI-E слота, а вие искате да го товарите с 6 карти, такава платка може да ви помогне, в случай, че дъното ви има нужния брой PCI-E lanes. Това го пише или в упътването му, или потърсете друг, който вече е изпробвал, преди да купувате такава платка. Свалянето от Х16 на Х1 ви дава допълнителни писти, което увеличава шанса да подкарате повече карти.
Съвет2! - Всяко дъно има специфични настройки така, че да подкара повече от 4 карти. Различните производители ги кръщават различо, но основните са: Enable 4G decoding, сваляне на PCI-E скоростта на 1х на всички слотове (при някои дъна се казва Gen1). Изключете всички неизползвани контролери: Звук, Koм порт, всякакви ATA/Sata/USB/ PS/2 контролери, които не ползвате. Включете опцията захранването самó да се включва, когато му подадете ток. Това ще го стартира автоматично след спирания на тока.
Съвет3! - Ако сглобите голям риг с много карти и той спре по някаква причина, губите целия доход. Ако сглобите два по-малки, единият винаги ще работи.



GPU rig power supply


Избор на захранване. Захранването е второто по важност след картите, понеже и то ще е натоварено 24/7. Опцийте са три:

1. Мощно компютърно захранване със златен рейтинг.
2. Две или повече по-слаби захранвания (поне 750W), с равномерно разпределен брой видеокарти, свързани да палят заедно със Add2PSU платка. Повечето захранвания дават и повече кабели за свързване.
3. Сървърно захранване клас Platinum, втора употреба и BreakOut board платка, която да изведе типа кабели, които са ни нужни (PCI-E 6+2 pin).

Рейтингите означават ефективността. Т.е. колко от ватовете влизат в употреба и колко се губят като вътрешни загуби и топлина. Platinum успява да използва над 90%, Gold 87%, Silver 85%, Bronze е 82%, а тези без рейтинг са 80% (или поне би трябвало). За Titanium няма да говорим.

Например, вашият риг консумира 1000W (при 50% товар на захранването).  80+ Platinum ще черпи 1060W от мрежата (60W ще отдели във формата на топлина), 80+ Gold ще черпи 1080W, 80+ Silver - 1100W, 80+ Bronze - 1120W а захранване без сертификат - 1150W и нагоре.

Т.е. ако общата консумация на вашият GPU rig е 1000W, най добре е да подберете захранване, което да работи на 50-80% от мощността си. например - 1300W-1600W. В този диапазон то работи най-ефективно. Така похабената енергия ще минимална и разходите за ток и генерираната топлина - също. Имайте предвид, че при товари близо до максималните, топлината, прахта и остаряването снижават ефективността с 3-4%!

Съвет! - Помислете дали ще добавяте още товар към вашето захранване в бъдеще. Това ще помогне при избора на оптимален вариант. Избирайте винаги Single rail 12V захранване
за да не се налага да смятате отделните клонове. Ползвайте до две карти на кабел с молекси, защото иначе с времето  кабелите прегарят (не важи за по-слаби карти като 1050TI и карти, които консумират основно през 6+2 pin PCI-E). По същата причина избягвайте и още по-слабите SATA конектори, понеже те са предвидени за товар до 55W, и то не 24/7!
Съвет2! - Първата седмица проверявайте редовно кабелите, излизащи от захранването с ръка. Ако някой от тях (жълтите са за 12V - където е основният товар) е горещ или топъл е възможно да се претоварва!
Съвет3! - Можете да си поръчате кабел по поръчка, чрез който да оползотворите неизползваният EPS порт на вашето модулно захранване. Стандартните кабели не стават за него и GPU, затова не се опитвайте да ги включвате (късо съединение)!


Избор на процесор. Всеки евтин двуядрен Pentium процесор би свършил работа. Ако обаче слагате над 8 карти на дъно, ще потрябва по-мощен процесор, например i3. Тук водещо е енергопотреблението. Целите се в процесори до 45W.

Съвет! - после можете да даунклокнете и ъндърволтнете процесора за да харчи още по-малко ток, стига това да не води до нестабилност на системата.
GPU riser board
Избор на Risers. Това са платките, който позволяват картите да се изнесат далеч от дъното, раздалечени една от друга за по-добро охлаждане. На пръв поглед са еднакви и се различават само по цвят, но реално не е така. Гледайте да имат всички компоненти, за които е оставено място по платката. Това са регулатори на напрежението, кондензатори и т.н. Те спомагат за по-стабилната им работа. Избягвайте такива със SATA захранване ( или ги ползвайте само при маломощни карти или модели, които черпят главно от PCI-E кабела!). Молекс конекторите вършат работа, но до два райзъра на един молекс кабел. Препоръчително е да се ползват само PCI-E конекторите за захранване на рейзърите.
GPU mining rig frame

Избор на рамка (GPU rig frame). Ясно ви е, че няма как всички карти да се наблъскат в компютърна кутия. В интернет има десетки варианти на стойки, заключалки за PCI-E risers, окачен монтаж тип "риба за сушене", разминато подреждане и т.н. Основното обаче е дали ползвате метална стойка или дървена стойка (или друг непроводим материал) както и разстоянието межу картите. Колкото по-раздалечени са картите, толкова по-добре се самоохлаждат и в добри условия можете да избегнете допълнителни вентилатори (които харчат допъллнително ток). От друга страна тка ригът става по-обемист и заема повече място. И от трета страна, съобразявайте се и с дължината на кабелите и дали те ще позволят разстоянията, който искате да оставите между картите.
Предимства на металната стойка за копачка - здравина, може да се опроводи така, че да отвежда всякакви паразитни напрежения от компонентите към Нула. При неизправност, обаче или неправилно зануляване може да протече ток по метала и да изгори видеокарта, дъно, харддиск.

Предимства на дървена рамка за GPU риг: Лека, евтина, не провежда ток. Минуси, не може да се занули, при натрупване на статичен заряд, той няма къде да отиде. Ако пипате  с ръка компонентите, а преди това сте се наелектризирали от мокет, дреха, одеало, може да повредите дъно/видеокарта.

Избор на RAM памет. До 8 карти работят нормално с 4GB РАМ. За повече е добре да са 8GB.
Swap (page) файла трябва да е малко по-голям от общата видео памет, заета от копаещият софтуер. В момента DAG файла на Etherium е 4ГБ.  T.e. 6 карти по 4 GB=24GB (грубо). Т.е. подходящ размер е над 32GB swap file. С времето този DAG файл расте с по около 5-600МБ на година, затова си оставете аванс, например 40GB.

Избор на твърд диск. Може стар, непотребен харддиск, поне 120ГБ, SSD 128GB или
USB флашка минимум 64GB (за Линукс базирана ОС), която може да отеснее в един момент при повече от 8 VGA. Разликата освен в скоростта на зареждане на операционната система има единствено в енергопотреблението. Най-малко харчи флашката, после SSD-то и най-много твърдият диск. Размера на диска може да е важен, ако решите да копаете или отдавате диска, който така и така се върти денонощно, под наем. (прочетете за отдаване под наем тук: Как да копая Биткоини част 2)



4. Настройка на видеокартите (overclock and undervolt). 
За да копаят оптимално картите ТРЯБВА да се овърклокнат и ъндърволтнат. Това ще повиши производителността им и ще удължи живота им и намали сметките ни. Как става това при различните марки карти зависи от алгоритъма, който копаем. Понеже имам най-голям опит с Етириум, ще обясня как става за алгоритъма ETHash.

Nvidia: Ако ползваме MSI Afterburner, трябва да включим настройката, която показва напрежението на GPU (Vcore) и изключваме синхронизирането на еднакви модели видеокарти, така, че да регулираме всяка поотделно.
1. Проверяваме с каква памет е всяка карта (най-лесно е с програмата GPU-Z)
2. Пускаме софтуера за копаене
3. Ограничаваме TDP= от 55% до 75% според личните предпочитания (грубо казано: лимитира консумацията на цялата карта)
4. Повишаваме честотата на видео RAM паметта с по 100Mhz през 30мин., докато забие. Щом забие, рестартираме компютъра и сваляме последната зададена честота със 100Mhz.
Ориентировъчните честоти за различните производители са следните:
Hynix памети ~ +600Mhz
Micron памети ~ +600 -800Mhz
Samsung памети ~ +700 -1000Mhz

Това е достатъчно картата да копае максимално бързо. Ако обаче искаме да свалим енергопотреблението и отдаваната топлина, трябва да добавим +150Mhz core (повече не променя нищо). Това на пръв поглед противоречи на логиката, но ако разучите как точно работи TDP, ще се убедите.
По-мързеливите могат просто да погледнат Vcore преди и след добавянето на тези 150Mhz.
Ядрото ще свали напрежението си с около 200mV и ще падне с поне 500Mhz. Това сваля допълнителни левчета от сметката ви за ток, без да засяга скоростта на копаене и в същото време, намалявайки топлината и удължавайки живота на картата.
Ако искате

Съвет! - Всеки производител ползва различни компоненти за направата на картите си и слага свой собствен vBIOS. Горните настройки са валидни за 90% от Nvidia картите 1050TI, 1060, 1070/TI/1080/TI . Добре е да експериментирате и да опитате да откриете оптималните настройки за вашите конкретни бройки.
Съвет2! - Ако искате да копаете ETH с 1080TI и сте разочаровани от слабата и производителност в този алгоритъм, можете да ползвате ETHlargementPill. Увеличава добива на ETH на карти с HBM2 контролер на паметта, като 1080TI (засега само нея).

RX570 RX580

AMD - тук нещата са доста по-сложни на пръв поглед. Докато при Nvidia с 4 клика можем да започнем да копаем оптимално, AMD изискват повече заигравка, но и предоставят повече възможности. Реда на действие е следния:
1. Проверяваме с каква марка памет е всяка карта (Samsung, Micron, Hynix или Elpida) с програмата GPU-Z и през нея даунлоудваме биоса от картата).
2. Сваляме Polaris 1.6.5 и  ATiFlash
3. Зареждаме сваления биос в Поларис, затягаме таймингите според предложените от него стойности и НЕ пипаме честоти на памети и т.н..
4. Вече модифицираният файл Flash-ваме с AtiFlash обратно на картата, от която сме го свалили. Custom bios има на http://Anorak.tech , но не ги препоръчвам.
5. Овърклокваме използвайки Overdriven Tool:

Пример за RX580: Core clock до 1150 (+/- 50Mhz), memory clock до 2100 (+/-50Mhz). Максималният добив за RX580 е 31Mh/s. Тънката лайсна при този софтуер е финият контрол над Vcore. Позволява да сваляме напрежението до 800mV, което ако сработи, имамe перфектно undervolted карта. Ако не стане, драйвера ще се рестратира и ще пробваме 850mV или 900mV.
6. Пускаме да копае и следим за грешки във видео паметта през HWinfo (free) (Тази опция е валидна само за AMD). Ако за един час няма грешки или са само 1-2, значи всичко е наред.
7. Следим картата поне 24 часа за стабилност, температура и производителност.
8. Прилигаме точки от 1 до 7 за всички карти поотделно.


Пропуснах да добавя, че трябва да превключите картите от Graphics mode в Compute mode. Настройката се намира в контролият панел на драйвера на AMD  и се прилага за да заработи като сметало:

Съвет! - При проблем с разпознаването на всички карти можете да ползвате Pixel Patcher (само за AMD). 

Съвет2! - Колко е максималната температура, която видеокартите не трябва да превишават? Много, много спорен въпрос. Едно е сигурно - повече градуси означават повече износване, енергопотребление, разходи, по-бързо разтракване на вентилаторите, от там и повече шум, прах и по-трудно охлаждане и нестабилен клок. След щателно проучване за влиянието на температурата върху живота на електронните компоненти, аз препоръчвам не повече от 60-65 градуса. Имайте предвид, че трябва да се поддържат и през зимата и през лятото в продължение на поне 8-9 месеца за да имате печалба. 
Съвет3! - Ако вентилаторите ви вдигат над 50% скорост, добавете доплънителни вентилатори между картите за да помагат в горещите августовски дни.
Съвет4! - Някои копачи свалят оригиналното охлаждане още при закупуването на картите и монтират със свински опашки два 8 сантиметрови вентилатора, които работят доста по-добре от заводските. От това обаче може да ви отпадне гаранцията.


5. Да изберем Операционна система. Хардуерът е ясен - видеокарти. Софтуерът има доста варианти. Като се започне от перационната система: Windows 7, Windows 10, Hive OS, Simple mining OS, ethOS и т.н.
Всяка има свои плюсове и минуси. Ето някои от тях:

- Win7 - прост, изпитан, с малко доработка може всичко. Можем да го ползваме и за други неща като копаене с процесор или харддиск (за повече информация вижте Как да копая Биткоини част 2) Минус - има проблеми с по-нови дънни платки заради драйвери и несъвместимости.

- Win10 - има нужда от доста доработка за да се спрат своеволията му, като самообновяване и куп ненужни процеси, които решават да правят нещо, което пречи на копаенето. Плюс: най-новият е и върви на всички съвременни дъна. Също можем да го ползваме и за странични неща, докато копае. За да го озаптим, можем да ползваме това.

- HiveOS - Линукс дистрибуция, безплатна до 3 машини. Самообновява се, самонастройва се и при идеални условия само следите през телефона си дали копае. Може да се настрои да копае всякакви валути. Минуси: липса на контрол. След като сама избира най-добрите настройки, вие нямате много възможности да коригирате нещо ръчно. В 80% от случаите се справя добре.
Докато копае, не може да се ползва за друго.

- Simple Mininng OS - също Линукс базирана, с тази разлика, че ползването и струва 2 долара месечно.

- Убунту - ако сте Ubuntu Linux факир, можете сами да си инсталирате и настроите всичко, тогава ще имате пълноценна машина както при Windows вариантите.

Като цяло се твърди, че Linux дистрибуциите, въпреки оптимизацията харчат 5% повече ток. Имали по-лоша поддръжка откъм драйвери, няма възможност да се следят грешките и т.н. Тези твърдения не са мои, но нямам време и опит за да ги проверявам. Изберете тази ОС от която разбирате.


софтуер за копаене


5. Да изберем Mining software. За да копаят видеокартите, ни трябва софтуер. Вариантите са много, като за всеки алгоритъм обикновено има различен софтуер. Популярните софтуери:

Claymore dual miner  - 1% такса от изкопаното, с много възможности, може да копае и втора валута паралелно.
ETHminer - безплатен
Phoenix miner - 0.75% такса
Phoenix Miner

EWBF
ccMiner
sgMiner
XMR Rig
XMR Stack  и т.н.

Автоматични майнинг софтуери. Позволяват без много познанияи с няколко клика да започнете да копаете. Предимствата са простота и почти моментален старт. Ще опиша някои от тях тук.

1. Nicehash miner - малко по-тромав, но има повече възможности. Може автоматично да спира, ако в момента няма валута, която да печели повече, отколкото ток израсходвате. Може да плаща в Биткоини.

2. Аwesomeminer - може би най-сложният от трите. Има толкова много опций, че можете да се изгубите. За повече машини е платен. Може да плаща в Биткоини.

3. Mining Rig Rentals - Това не е точно софтуер, а по-скоро пуул, към който можете да насочвате изчислителната мощ на риговете си и да я отдавате под наем. Заплащането става в една от избраните от вас валути: Биткоин, Етириум, Лайткоин, Даш. Плюса е, че добива може да е 2-3% по-голям отдавайки под наем непрекъснато.

Обикновено всеки пуул има примерни настройки за различните софтуери, в които само трябва да сложите вашият адрес.

Windows crypto mining settings

6. Задължителни настройки на Windows.

Освен да настроите BIOS на дънната ви платка да пуска компютъра при наличие на захранващ ток, то трябва и още да:

Изключете Sleep и Hybernate. В противен случай след 30 мин работа машината ви ще гасне и ще се чудите защо. Sleep изключете от Power Options, a Hybernate така:
Отворете cmd прозорец и напишете: powercfg -H off     Това дори ще освободи 4-8GB памет от диска ви.

Сложете парола от един символ (примерно 1) на акаунта си.
Направете така, че акаунта ви да се логва автоматично:
1. Отворете Run command box (Start > All apps > Windows System > Run or press Windows key + R). In the text box, type netplwiz and press Enter.
2. Отваря се User Accounts. Под Users for this computer: изберете вашето потребителско име и махнете отметката: Users must enter a user name and password to use this computer. Click Apply.
3. Ще изскочи нов прозорец: Automatically sign in. Напишете два пъти паролата си, click OK.

Сега вече можете да пуснете Remote Desktop и да се логвате в машината си през вътрешната си LAN мрежа, било от друг компютър, било от Android телефон, на който сте свалили съответното приложените: Remote desktop за Андроид. Вече можете да разкачите монитора и да спестите ток и от него.
Съвет! - Инсталирайте си и друга програма за отдалечен контрол, която работи и извън локалната ви мрежа. Например TeamViewer. Има вариант и за телефон.
Съвет2! - Понеже не можете да рестартирате компютър през Remote Desktop, създайте нов текстов файл, сложете в него следното: shutdown /r /t 0 
Преименувайте разширението на файла на .bat (примерно reboot.bat). Кликвайки два пъти и машината се рестартира.

Спрете ъпдейтите и на Win7 и на Win10.

Win7: Run: Services.msc - > Windows Update - десен бутон Properties - Disable
Win10: Ако Windows 10 не е регистриран, няма да се ъпдейтва и може да си копае и така (УРА!). Ако все пак държите да е регистриран, ето линк със всички необходими стъпки за да спрете ъпдейтите му.

Увеличете Swap файла на поне 40GB (min и max size да са 40 GB).

Спрете Windows Defender Antivirus

Win10: 
Run: gpedit.msc
Под “Computer Configuration” щракнете на “Administrative Templates”
после “Windows Components”
Там потърсете “Windows Defender Antivirus”
След като щракнете на него, в дясната страна потърсете “Turn off Windows Defender Antivirus” и щракнете два пъти в/у него.

Ще се отвори прозорче, в което избираме "Enabled" (което спира Defender-a).

Ако ви мързи всичко да цъкате поотделно, можете да стартирате този Reg файл. Той премахва голямо количество спънки, вградени в Windows 10 и го оптимизира за копаене. Ако искате да видите какви са, отворете го с Notepad.

7. Допълнителни съвети.


а) Ток. Проверете дали ел. инсталацията ви е изрядна, всички контакти - правилно занулени. В противен случай рискувате голяма сума, възможност за пожар и т.н. Аз лично изпатих с една карта и монитор от некадърен електротехник, който някога е свързвал инсталацията.

Доставчикът на Ел. ток има значение, както и в кой град сте, понеже цените за доставка са различни. Ако имате възможност, изберете най-евтиния.

За допълнителна сигурност можете да добавите малък UPS, който да филтрира напрежението и да пази от кратковременни спирания на тока. Ползвайте само качествени и дебели захранващи кабели и разклонители. Ако имате монитор, силно препоръчвам да е включен в същия разклонител в който е копачката, свързана към него.

Купете си Smart контакт, който можете да управлявате през интернет. В случай, че машината забие толкова, че да не можете да се логнете и рестартирате, отваряте приложението от телефона си, спирате тока на контакта, изчаквате 5 секунди и го пускате. Някои модели имат вградена в себе си функция за измерване на разхода на енергия. Това е много полезно при undervolting и позволява прецизно настройване на консумацията на картите.

б) Среда и охлаждане. Ако машините ви са във влажно помещение, може да имате проблеми, понеже електроника и влага не се разбират. Същото важи и за прах. Тя е враг номер едно! Почиствайте ги според запрашеността. Това може да е веднъж на две седмици или на два месеца. Зависи от количеството прах. Пазете ги от пряка слънчева светлина. Слагайте риговете на разстояние от стени и при възможност близо до пода, понеже там температурата е най-ниска и има естествено течение. За по-добро охлаждане, можете да си купите голям подов или настолен вентилатор, вместо да накачате 5-6 малки вентилатори.

в) Интернет връзката, която ви е нужна трябва да е с максимално нисък пинг, а ако е оптична ще имате една опасност от гръмотевици по-малко. Трафика, който генерират копачките е много малък, но постоянен и не бива да прекъсва. Ако имате два интернета и знаете как да ги настроите при отпадане на единия да потегля втория, ще добавите още едно ниво сигурност.
Избягвайте WiFi връзка. Тя е потенциална възможносте да ви крадат трафика и за по-чести спирания, по-висок пинг и т.н.
Винаги избирайте най-близкият до вас Pool. Повечето басейни имат сървъри във САЩ, Европа, Азия. Изберете европейският сървър, понеже пинга към него е най-нисък. Ако има повече от един европейски, отворете CMD, напишете: ping xxx.xxx.xxx.xxx и натиснете ентър (на мястото на хиксовете сложете IP-то на миньорският басейн, който искате да тествате). Колкото по-ниски и стабилни стойности в милисекунди видите, толкова по-добре. Препоръчително е да е под 100ms.

г) Сигурност. Пазете добре портфейлите си и паролите си, хакери дебнат навсякъде. Ако някога споделите private key-я си, смятайте сметката си за източена.
Пазете се от руски и китайски крипто валути и борси. Едновременно раждат блестящи идеи и блестящи схеми за измама. Добре е да имате Firewall и да са затворени всички портове на рутера ви, освен тези, които ползвате. Не се хвалете пред никой, колкото и да ви сърби езика, понеже напоследък зачестиха обирите на ферми и домове с копачки.

 По груби сметки от спестени проценти тук и там можете да увеличите печалбата си с до 10-20% месечно, единствено избрайки правилните възможности, които след това месеци наред ще са ваш пасивен доход.

Ако съм помогнал, можете да изпратите крипто тук:

Bitcoin:   1H2CzjMrxZwikfULHhErsM3sSMwdC5PNn8
Ethereum:   0xc715748dF02c8F32412BBa8F1607cE1bfE740a74

Ако имате въпроси, питайте в коментарите!

17 коментара:

  1. По времето на писането на статията с 1060/1070. В момента е доходоносно без значение с какво. Само никой не знае колко дълго ще е така и дали ще стигне да си избие човек картите.

    ОтговорИзтриване
  2. Колко е оптимално да променям ядрото и паметта на карти rx580 8gb сега са 1150/2000

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи от марката, модела и кой е производителя на чиповете памет, Самсунг, Хайникс, Микрон или Елпида. Ако имаш добра бройка, би трябвало да се закрепи така: 1200 Core Clock, 2100 Memory, 850mV core voltage + 925mV Memory voltage.

      После гледаш дали генерира грешки през HWinfo (на дъното на мониторинг таблицата). Ако няма или са малко, супер. Ако има много, смъкваш клока с по 10Мхз, докато намериш оптималното.

      Също много зависи какво целиш - максимален добив, ниски градуси, дълъг живот на картите, нисък разход на ток, нисък шум...

      Изтриване
  3. Привет,
    И аз да задам един въпрос
    Ниските градуси предполагам са право пропорционални на дългия живот на картите, но какви са стойностите на тези ниски градуси? Какви са оптималните градуси за дълъг живот?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много зависи от конкретния модел видеокарта и комплекта охлаждане, с което върви. Чисто технически, чиповете започват да стареят по-бързо при температури над 60 градуса. Само че има различни чипове - памети, процесори, захранващи транзистори..

      Моето лично виждане за нещата след доста проучване и наблюдение е да се държат видеокартите около 65 градуса. Лятото може да прескочат до 67-8 и тогава леко им смъквам овърклока или им добавям допълнително охлаждане с голям вентилатор, който обаче дърпа още 30-40 вата ток, вдига шум, прах и т.н. Зимата могат да виреят спокойно и на 5 градуса околна температура, което ще им смъкне вътрешната с поне 10 градуса.

      Самите вентилатори на видеокартите също дърпат доста ток, особено когато са на макс.

      Изтриване
  4. Благодаря за отговора. Картите са ми Sapprire rx 580 8G Micron. Настроени са на 1250 Core Clock, 2170 Memory Clock, 990mV core voltage и 0mV Memory voltage. Притеснява ме нулата на Memory voltage. Картите са стабилни на етер и зададената температура е 58 С (и на 55 пак бяха стабилни). Има ли максимална стойност на Memory Clock? Търся оптимални настройки за максимален добив и щадене на картите?
    Още един въпрос, че още се уча: една седмица със същите настройки седмичният ми добив беше двоен, от какво зависи това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нулата на паметта идва от това, че не я измерва софтуера, с който наблюдаваш. Ако Ползваш MSI Afterburner или нещо подобно, включи в настройките му да следи всички показатели или смени с друга програма. Идеята при копаене на EThash e максимална скорост на паметта с минимално напрежение. Всичко друго е на минимум, колкото да работи картата. Т.е. Ако свалиш core clock и core voltage ще свалиш и потребление на ток и градуси, а от там и обороти на вентилатора. Температурата, която си задал, казва на картата да се самозабави ако достигне тази темпратура. Т.е. това е лимита, който не трябва да надминава.

      Показателя, който гониш е максимален хашрейт, който не генерира грешки. Т.е. според мен 990mV на ядрото е твърде много, но пак зависи от целите и бройката.
      Забележи също дали от определена честота нагоре въобще има прираст на хашрейта. Ако не се повишава, колкото и да вдигаш честоти и напрежения, значи няма смисъл да мъчиш картата. Memory Clock има максимална стойност, при зададено напрежение. Т.е. колкото повече ток и подаваш, толкова по-висок клок може да направи, до момента, в който започне да генерира грешки (виждат се с HWInfo)Това ще е и стойността, която е максимална за дадената карта. А като започнат грешки, шанса да сбърка майнъра при изчисление на някой пакет се увеличава и от там по-висок брой Stale shares или направо грешни такива.
      Максимален добив и щадене на картите няма. Двете са в противовес. Тези ще струват по 100лв след година-две, ако въобще успееш да ги продадеш. Tа според мен гледай да ги изстискаш, но без екстремизъм все пак. Максимално могат да копаят до 29-31Mh/s всяка.
      На въпроса за добива: когато има много покачване в цената на ETH, има много транзакции на борсата, много транзакции + висока цена на транзакция = по-голям добив за копачите. Отгоре на това, графиката на трудността на копаене е подскочила доста в сравнение с преди седмица. Т.е. вече отнема повече време/mhs за да изкопаеш същото като преди. (потърси eth diff chart).

      Изтриване
  5. Здравей,много благодаря за изчерпателната информация!Аз съм начинаещ във цялата работа тепърва градя първата машина,спрял съм се на мисля едни от най добрите карти,които са съответно rtx 3090 24 gb.Възможно ли е малко повече информация дали е рентабилно да се използват 6 от тези карти едновременно на едно дъно и какви съвети ще ми дадете ? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей,много благодаря за изчерпателната информация!Аз съм начинаещ във цялата работа тепърва градя първата машина,спрял съм се на мисля едни от най добрите карти,които са съответно rtx 3090 24 gb.Възможно ли е малко повече информация дали е рентабилно да се използват 6 от тези карти едновременно на едно дъно и какви съвети ще ми дадете ? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е допаднал поста! Проверих цената и в момента е около 4000лв на карта, с която ще изкарваш 10 долара на ден (по днешни цени, след като си си платил тока). Сам можеш да сметнеш дали ще си струва да плащаш ток, интернет шума, жегата, наблюдението, рискове от пожар/кражба в продължение на 266 дни (ако цената на ETH не мърда много) само за да избиеш инвестицията и поне още толкова за да има смисъл цялата занимавка. Т.е. очакват те мин. две години копаене. Тук трябва да сметнеш и риска от сериозен спад в цената на ETH, както и да имаш резервен вариант за друга валута, която да копаеш, ако ETH наистина се ъпгрейдва към ETH 2.0 (без копаене, само staking). Трябва да помислиш и дали ще има пазар за картите, ако поради нещо се откажеш от копаене.

      A по прицеса на копаенето, всяка карта ще дърпа 300 вата. Т.е. 1900 Вата потребление, равносилно на печка-духалка, включена 24/7 за две години (дори лятото). Със сигурност ще ти трябва и вентилация на помещението. Другото е, че ще са ти нужни 2 захранвания от по 1200В, плюс платка, която да ги пали едновременно (add2PSU) или 2 сървърни захранвания. Вариантът да вземеш тези 25К лева и с тях да си купиш директно BTC или ETH е с по-малко занимавка и също е удачен. Което и да решиш - успех!

      Изтриване
  7. Здравей, аз съм със Nvidia Gеforce 1660 TI 6 gb. Може ли да ми кажеш как да я настроя да копае оптимално и да запазя живота и?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, нямам такава карта, но оптималните настройки, за които съм чел са без овърклок на ядрото и +500mhz овърклок на паметта на картата (ако копаеш ETH), при ограничение от 60% на пълната и мощност. Така трябва да дава около 27-28Mh/s и да черпи само 80-90W ток. Вентилаторите ги настройваш така, че да не вдига над 70 градуса (или 65, ако нямаш пари да я замениш, в случай да проблем). Ако има задна метална плочка, можеш да закрепиш върху нея метални радиатори, за да я охлаждат малко по-добре.

      Изтриване
  8. Здравей кой модел видеокарта в момента е най бюджетен и най стабилен който си заслужава да се инвестира според твоите виждания и опит?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според моите виждания да купуваш видеокарти точно преди EIP-1559 е много рисковано. Картите се избиват за минимум година, ако цената се задържи такава или расте. Ако сега трябваше да взема това решение, бих взел най-евтините 580-ки или директно бих купил ETH с тези пари. При появата на ETH 2.0 наградата за копаене ще падне много, но пък може да се вдигне цената, за да го компенсира.

      Ако след ЕИП-1559 цената се вдигне, копачите ще продължат да копаят и картите ще продължат да държат цени. Тогава би имало смисъл да се купят скъпи и производителни карти. Radeon VII или Nvidia 3090 за поне 2-3 години копаене.

      Ако след EIP-1559 цената падне заради ниския добив, копачите масово ще продават картите на много ниски цени. Днес например, един приятел пусна за продажба карти за над 250 000лв, което надали е случайно. Тогава да продадеш карта за 2-3000лв на геймъри ще е невъзможно.

      Ако цената се закрепи някъде по средата, част от копачите ще продадат картите си и цената им ще се върне към някакви по-реални цифри. Тогава копаенето ще стане дълга и мъчителна борба за по-ниски разходи за ток. Да не забравяме, че иде горещо лято, което означава повече разходи за охлаждане. Тогава има смисъл да се купуват по-енерго ефетивни карти. Т.е. малко ток и отделена топлина, много хашрейт. Това означава Nvidia 3070 или AMD 5700/XT.

      Изтриване
  9. Едната ми от RTX 3090 от време на време Hiveos засича вентилаторите на картите, че е са 0%, а те реално работят и няма проблеми с температурата. Имаш ли на идея защо така. Картата е нова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, такова нещо се случва когато картата спре да репортва скоростта на вентилатора. Обикновенонейния контролер блокира. Било от много овърклок, било от това, че работи 24/7. Ако изключиш от майнъра Watchdog-a да не рестртира при 0% fan speed, битрябвало да си работи без проблем. Само трябва през 2-3 дни да поглеждаш дали температурите са нормални.

      Изтриване