Търсене в Мушмулка блог

неделя, 6 октомври 2013 г.

Криворазбраната цифровизация

Дядо вади декодер
Криворазбраната цифровизация в реални условия
От момента, в който случайно видях рекламата на цифровизацията и най-вече тържественият и финал, в който се съобщава с приповдигната нотка, че предстои изключване на аналоговия сигнал, нещо ме зачовърка. Казаха ми, че много хора по затънтени райони се зарадвали, понеже най-после могат да гледат ТВ на места, където не е имало сигнал на аналоговата досега. Но нещо продължаваше да ме човърка. А именно - въпросът: "Защо по дяволите, трябва да я спират - не може ли да работят паралелно още година?"
   После разбрах, че Европейският съюз имал желание да се ъпгрейдне цяла Eвропа към цифрова ефирна телевизия (DVB-T). И ние както винаги - барабар Петко с мъжете.. Пенсионерите умират от глад и от студ, младежите бягат в чужбина, но ние, НИЕ ЩЕ ВИ ЦИФРОВИЗИРАМЕ!
   Отложената дата на спиране настъпи и аз със затаен дъх следях развитието на нещата. Първо свършиха декодерите по магазините. После обезумели баби питаха какво да правят, кога ще получат нови, сериалът щял да свърши, без да са разбрали развръзката!
Хиляди възрастни хора се озоваваха с магическата черна кутийка в едната и парче шантав кабел в другата си ръка, гледайки опулено отражението си в празния екран. Именно възрастните хора са основните ползватели на ефирна телевизия. Нямат пари за кабелна или сателитна, предоволни са нещо да им бърбори от екрана - колкото да не се чувстват самотни. И сега им беше наложен "данък самота" с тези 60 лева и цялата суета по настройването (колкото и просто да е то през погледа на всеки млад човек).
    Един свестен декодер струва около 60лв, + 2-3-4 лв за кабел, левче за батерии. Набавих всичко и зарадван се запътих към дядо ми на село. Изгорих 15лв бензин, но това не го броя. Свързах всичко за 2 минути, тръгна по мед и масло, и за около секунда се зарадвах на перфектния образ и цветове, грейнали от 14 инчовия телевизор с кинескоп. След тази секунда се сетих, че не гледам телевизия от години. :)
   Тогава дойде най-трудният момент. Как да обясня на 76 годишен човек, че старото дистанционно вече се ползва само за пускане и спиране на телевизора, а новото - за командване на дяволското творение отгоре? След като видях, че старо куче на нови номера не може да се научи, се сетих за приказката "Дядо вади ряпа". Моментално ѝ направих римейк и я претворих в "Дядо вади декодер" - просто му показах да ги изключва от контакта.. Е, това свърши работа!
  Какъв е извода? Налагането на каквото и да е, без да се сравни с условията в страната ни е излишен тормоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар