Търсене в Мушмулка блог

събота, 13 октомври 2012 г.

Ейбрахам Линкълн - ловец на вампири или смях в залата

чичо ви Ейб със секирата
Още като чух заглавието преди време, на лицето ми се появи някаква крива усмивка. Реших, обаче да рискувам и отново да видя на какво са способни братята (х)американци.
Е, сега вече съжалявам искрено за постъпката си, но поне на вас мога да спестя тази ИДИОТЩИНА.
Американците, както македонците, имат изключително кратка история. Затова и те се стараят всячески да я запълнят с дати, случки и истории. Македонците отричат, че ги има като нация от 60-ина години, а американците не отричат, че имат някакви си 300 годинки, но пък  халюцинират как един от техните президенти коли вампири с брадва преди и по време на войната между Севера и Юга.

 Целта на Ейбрахам: да си отмъсти за убитото от вампири семейство. Целта на вампирите е.. ама естествено - да превземат Cъединените щати! Сценарият е повече от болезнено банален. Отначало започва като класически кунг-фу филм, а нататък продължава като класически американски филм със супергерой.
Ето още една причинa филмът да е ужасен: актьорът Бенджамин Уолкър. Висок е - добре (оригиналният Линкълн е бил 1.93м.), има бегла прилика с стария Ейб - добре, ама с това бебешко лице най-много да умори вампирите от смях.
 Силно е застъпена и любовта между белите жители на Северна Америка и техните черни роби. Сцената с невръстния Линкълн, който в опита си да спаси своето чернокожо приятелче, се озовава заедно с него на земята, докато и двамата - и черен, и бял се гърчат дружно под ударите на камшика, ме порази. Чрез нея авторът явно се е надявал да спечели цветнокожата част от публиката. Къде е представителят на коренното население на Америка? Защо с тях не се гърчи и едно червенокожото момче, питам се аз!? И после нямало дискриминация..

Вероятно доста от вас са гледали и чели вампирски истории. Няма как да не знаете, че начинът за убиване на вампир е един - да се прободе сърцето му. Но тъй-като САЩ е доста по-млада от легендата за среднощните кръвопийци, тази лееекичка подробност е убягнала на автора на този смешен филм. Така американският президент смело размахваше посребрената си брадва и сечеше наред, а вампирите умираха на почивки. Това превърна гледането на филма в още по-скучно занимание. Просто замахваш със секира и хоп - всичко пада. Няма мисъл, няма колове. Да убиеш вампир е като да настъпиш мравка. The Lost Boys от 1987-а е в пъти по-реалистичен в това отношение.
Останалите роли не блестяха с нещо, но поне не бяха и зле.

Като за финал - пожелавам успех на решилите да тестват преценката ми за филма! На останалите - здраве и европейско кино!

2 коментара:

  1. филмът е Action | Fantasy | Horror , а не исторически. Този факт ти е убягнал. Брадвата му не е най-обикновена, а ентчантната със сребро на + 5. И като е филм за вампири... еми нормално очаквах да видя вампири.
    Е не може да е като "на всеки километър" или "Хан Аспарух

    Бобри

    ОтговорИзтриване
  2. Тогава си представи заглавието "Тодор Живков - убиецът на зомбита" и се опитай да не се смееш.

    ОтговорИзтриване