Търсене в Мушмулка блог

вторник, 26 май 2009 г.

Добре дошли в Донгмакгол (Wellcome To Dongmakgol)


Колко американски филми сте гледали? А колко корейски? Не, не - няма нужда да ми казвате, резултата е ясен. Е, аз съм гледал всичко на всичко 3 корейски филма. Първите два не бяха лоши, но не ме впечатлиха с нищо.
По принцип за един българин не е никак лесно да разбере азиатски филм. Едно заради огромната разлика в мисленето и ценностната система на азиатците, където честта и душата са издигнати в култ (за разлика от България, където за добродетел се смятат единствено парите и материалното). И второто - много от филмите им се базират на много важни събития, запечатани силно в съзнанието на всеки азиатец, за които обаче, ние нищо не знаем.
"Добре дошли в Донгмакгол" е 2 класи над 95% от американските си събратя. Много приятен визуално, с доста забавени кадри, даващи възможност човек да се наслади на красотата на нещо толкова просто, колкото капеща вода... или валящи пуканки.
Когато е нужно пък е изключително директен, кървавите сцени са си искрени и не смекчени.
Хуморът в него е от най-тънкия. Или може би това е типичният азиатски хумор. Има десетки сцени със забавни моменти, в които никой не се хили като идиот за да ви покаже къде е смешно, никой не си показва оная работа, никой не прави секс с животни и т.н. простотии, толкова характерни за американските комедии. За сметка на това има тонове сарказъм и самоирония.

На тези, които съм успял да зарибя - приятно гледане :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар