Търсене в Мушмулка блог

вторник, 5 януари 2010 г.

Чат-чат Ленче

Facebook vs IRC
IRC vs Facebook
Помните ли IRC (наричан от болшинството "мИРКата)? Помните ли как се събирахме в #канали, (обикновено с името на града в който живеем, плюс каналите на още 1-2 близки града)?
Как се питахме "asl pls", прекарвахме безсънни нощи в чат с хора, чието истински име, пол и възраст и дори раса не знаем? А как се избиваха комплекси с права на оператори, модератори, ботове, превземане на канали, писането на какви ли не "тайни" команди в конзолата? А чатенето с невръстни деца или чичковци, представящи се за руса, 18 годишна, с големи?

За добро или лошо, това вече е минало. С появата на програми за мигновени съобщения като ICQ, MSN, Yahoo и най-вече Skype, IRC почти умря. Завладени от манията да си говорят с глас и то безплатно, мало и голямо си накупиха микрофони. Тогава беше и времето на ужасно скъпите мобилни услуги. След няколко месеца обаче, всички започнаха да ползват Скайп предимно за чат. Сякаш им писна да говорят. За едни говоренето е ангажиращо, на други им пречи да си правят нещо друго междувременно. Помислете си колко често ползвате гласовите услуги на Скайп сега? Мдааа и аз така си мислех. В днешно време VOIP се ползва предимно от по-възрастните хора, които не са свикнали да говорят на някой, като му пишат двоеточия и скоби.

Тогава се роди ново чудо - социалните мрежи! Най-известната - Facebook. Странна кръстоска между сайт за запознанства и IRC. Основните разлики с IRC са: наличието на снимки, ползването на истински имена, драстично по-малкото фалшиви профили и силната липса на анонимност. Втората е, че Фейсбук те известява за всяко нещо, което някой от ближните ти направи.

За домашно: (Направете си проба - променете личният си статус на "женен/а" или "необвързан/а" и вижте как всичко живо от вашият списък с приятели ще се втурне да се интересува от вас.)

И третото - опитва се да те "социализира" с приятелите на твоите приятели. Но всичко останало си е непроменено от IRC: - спам колкото искате, flood също, психически нестабилни хора (откачалки) - и те не липсват. От сайтовете за запознанства са наследени галериите със снимки - все същите - снимани в огледалото с телефон, гримирани и маскирани до неузнаваемост, с очила тип "Мухата Цеце". Напоследък дори е модерно да имаш снимка в обществена тоалетна...

Глобализацията бавно, но сигурно настъпва, и колкото и да се противим, ние сами я предизвикваме. Ако в IRC имаше отделни мрежи и всичко беше на локално ниво, то Facebook е един голям световен чат сървър, а всички ние - чеда Негови :)

2 коментара:

  1. Ужасно са ми омръзнали и двете, в чата влизам и сега от време на време, но на Фейсбук много бързо се наситих. Едно и също всеки ден - тестове, снимки и алабала. Аман :-)

    П.С. Честита Нова Година! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честита да е и на теб ;)

    П.С. хващам се на бас, че поне веднъж на ден влизаш във фейсбук!

    ОтговорИзтриване