Търсене в Мушмулка блог

четвъртък, 23 август 2012 г.

Как да си изберем слънчеви очила?


     
След злощастието да изгубя старите си очила, се сблъсках със сериозното предизвикателство: как да си избера качествени слънчеви очила. След сериозно проучване онлайн и двудневно обикаляне по оптики и магазини, стигнах до извода, че там се зарежда това, което се търси. Този сезон това са очила тип "бъбреци" (като тези на 
Лейтенант Кобрети), както и тип мухата Цеце, оприличавани също на маска за заваряване, макар обвиването на очите отвсякъде да е плюс. По сергиите се зареждат предимно  евтини имитации на маркови очила, макар да има изключения.

Щом четете това, вероятно ви е грижа за очите ви и не искате да носите очила Gucci за 10лв от сергия. Без да претендирам, че съм специалист, ето до какви изводи стигнах: За да запазите зрението си, трябва да изберете очила, които отговарят на следните критерии: 1. Маркови - да се знае кой ги е произвел, да имат някакъв паспорт с информация. 

Марките са хиляди, имитациите им - десетки хиляди. Оригиналните очила се отличават трудно от добрите ментета, които често са доста близо до оригинала не само по външен вид, а и по качество. Единият начин да ги познаете е ако имате голям опит и да познавате съответната марка добре - при пипане евтините модели оставят усещане за ниско качество - евтини материали, груби ръбове, калпави панти, лош образ, когато гледате през тях. Вторият начин - ако просто се доверите на магазина от който ги купувате. Винаги можете да попаднете на скъпи ментета, но рядко на евтини оригинали (освен при някакви сезонни намаления). 2. С UV защита. Това е нещото, което е задължително при покупка. Независимо дали ще си купите скъпи или евтини очила. Ако бюджета ви е ограничен - задължително минете през оптика. Там за 2-3 лева ще ви ги тестват и ще разберете дали имат защита. Ако нямат UV защита, когато ги сложите очите ви се успокояват и разширявате зениците си. Тогава вредните ултравиолетови лъчи свободно навлизат в окото ви и директно облъчват ретината. Така ефекта от очилата е обратен - имате усещане, че сте изолирали ярката слънчева светлина, но в същото време увреждате очите си, понеже в тях навлиза светлина от невидимия спектър. В такъв случай е по-здравословно да не носите очила - очите сами свиват зеницата и дори леко примижавате за да ограничат достъпа на светлина.

схема на спектрите светлина, филтрирани от очила с UV защита Polaroid.


Както се вижда, има 3 вида ултравиолетови лъчи - UV-C, UV-B и UV-A. Както при слънцезащитните кремове, най-опасни са UV-B и по-малко UV-A (UV-C се блокират от озоновия слой и въобще не достигат земята). Качествените очила филтрират светлината до 400-ния нанометър от дължината на вълната. Нискокачествената защита не достига до 400nm. Това може да се определи само с тестер (какъвто имат в оптиките). Ето как да тестваме UV защитата на очила в домашни условия. Това става с UV лампа (за тестване на банкноти) и банкнота с холограмна лента. Поставяте очилата между лампата и частта на банкнотата покрита с лента. Колкото по-малко флуоресцира банкнотата, толкова повече филтрират плаките на очилата. Теста е съвсем ориентировъчен и неточен, но става за сравнения. Във всяка оптика могат да проверят степента на защита с уред срещу дребна сума.


 3. Поляризирани. Поляризацията е ефект на светлината, която под различен ъгъл се пречупва различно. Поляризиращите филтри са изборетени от Polaroid. Те представляват филтър, който премахва отблясъците. Особено полезно е, когато карате кола, понеже при ярка слънчева светлина стъклата на колите, огледала, лъскави повърхности често насочват концентриран лъч светлина, ориентирана право към вас. Когато обаче погледнете през поляризирани очила, няма почти никакъв помен от отблясъци. Това повишава сигурността ви когато сте на пътя, понеже риска от заслепяване изчезва. Поляризацията не е задължителна екстра, но е желателно да я има, особено ако шофирате с очила. Ето как да тестваме дали стъклата са поляризирани: При силно лятно слънце излизаме навън и поглеждаме най-силното отражение - търсете прозорци, стъкла на коли, хромирани елементи. Погледнете през очилата. Ако отблясъкът изчезне, значи са поляризирани. Завъртите ги на 90 градуса и би трябвало да се появи - значи са поляризирани. Някои хора тестват за поляризация, гледайки екрана на мобилен телефон. Това не винаги върши работа, поради различната поляризация на различните видове дисплеи.

4. Клас (сила) на филтриране. Обикновено е означен на вътрешната страна на една от рамките. Cat.0 е никакво, Cat.3 е препоръчително за шофиране, Cat.4 е максимално и се препоръчва за планина или море. Най-популярни поради универсалността си са Cat. 3. Ако очилата са качествени, пропускливостта на UV лъчи не би трябвало да зависи от степента на затъмняване. Тоест, стъклата може да са светли и в различни цветове и пак да са максимално филтриращи.

5. Без Цветово изкривяване. Това е може би най-показателният тест за различаване на имитации и реплики на маркови очила. Независимо от оцветяването на плаките
(стъклата), когато погледнете бяла повърхност без и после с очила, тя не трябва да променя цвета си, а само степента на осветяване. Т.е. бялото трябва да стане по-тъмно  бяло, а не да зеленее, жълтее и т.н. Контраста и детайлите трябва да се виждат ясно и при силна и при слаба светлина. Това е доста субективно за нетренирано око, но не пречи да го знаете, когато сравнявате няколко модела.

За хората с диоптер вариантите са два - купуват си евтини слънчеви очила с хубава рамка и после в оптика им правят стъкла с параметри по избор. Втори вариант - купуват си очила с два чифта стъкла. Диоптричните са постоянни, а слънчевите се закрепват и свалят чрез щипка.

Малко информация за цените. Както се досещате - варират в огромни граници. Най-евтините очила с UV защита са 4лв. Намерих ги в Метро. Най-евтините поляризирани, които успях да намеря бяха 22лв. от сергия, но се съмнявам да имаха адекватно UV покритие. Марковите, евтини модели започват от около 35-40лв., а ако имат едновременно UV защита и са поляризирани - цената им е поне 60лв.
След като изчетохте всичко това, дори да не сте се спрели на някой от вариантите, със сигурност знаете повече за това: как да си изберем слънчеви очила.

P.S. Не си поръчвайте очила през интернет без да сте ги мерили на живо!

*благодарности на Виктор Бойчев за уточнения по статията.

3 коментара:

 1. Василена Иванова11 март 2013 г. в 19:39

  Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване
 2. Има няколко неточности в статията, които е хубаво да бъдат коригирани, за да не останат объркани хората.
  1. Най-голямата неточност - най-опасни за очите и зрението са UVb лъчите. Без защитата на слънчевите очила, те достигат до роговицата, лещата и ретината като могат да нанесат сериозни поражения при редовно излагане на слънце.
  2. По-правилно е да се каже, че поляризацията е ефект на светлината, а поляризиращите филтри са изобретени от Polaroid и след години са внедрени в слънчевите очила, за да премахват отблясъците.
  3. Категориите, които споменавате Cat.0-4 нямат нищо общо със затъмнението. Именно те са най-важните при избор на очила, понеже определят степента на пропускане на UV лъчи и това няма нищо общо със затъмнението на стъклото. Едно стъкло може да бъде светло зелено или средно сиво и пак да бъде с категория Cat.4 а най-лошия случай е обратното. Силно затъмнено стъкло с ниска категория пропускливост - примерно Cat.0-1 и дори Cat.2. Тогава зеницата се разширява и в нея свободно попадат УВ лъчите. Точно такъв е проблемът на ментетата.
  4. Не виждам никакъв проблем при покупката на слънчеви очила онлайн. Стига човек да знае, коя форма на стъклата и рамките му подхождат на лицето. Точно преди месец си поръчах и купих онлайн мъжки слънчеви очила от http://buhal.bg. Никакъв проблем не намирам в покупката онлайн.

  ОтговорИзтриване
 3. Много полезно, благодаря, в момента обмислям какви очила да си купя.

  ОтговорИзтриване