Търсене в Мушмулка блог

вторник, 6 ноември 2012 г.

Мобилните хай-тек войни

Apple vs Android
Apple vs Android
Apple срещу Samsung, Ios срещу Android, Андроид срещу Nokia и Windows 8 phone. Напоследък отвсякъде сме заливани с подобно противопоставяне. Появяват се фенове на марките, които започват да спорят кой продукт е по-добър, защитават съответната марка сякаш е тяхна, без никаква видима причина.
Феновете на Епъл твърдят, че Iphone е най-добрия телефон на света и заклеймяват всички, които плюят марката като бедняци, противници Apple защото не могат да си позволят скъпите им айфони.
От своя страна пък феновете на мобилната операционна система Андроид наричат феновете на ябълката "заслепено стадо", което купува всичко произведено от Apple, независимо от качествата и цената. Понеже Samsung са най-големият производител на смартфони с Андроид ОС, както и заради патентните им войни с Епъл, се включват и собственици и фенове на смартфоните Samsung Galaxy.
 След споровете кой от кой какво е откраднал, ожесточено беше оплют новият Iphone 5 поради липсата на сериозни нововъведения и лилавите снимки, които прави на тъмно.

 В един момент собствениците на хай-тек играчки за хиляди левове започнаха да следят всякакви новини около нови продукти на съответната фирма. Ревностно започнаха да бранят честта на избраната от тях марка (мразя думата "бранд"). Ако незапознат човек ги чуе, неминуемо ще реши, че тези хора притежават поне част от компанията. Започнаха да следят дори съдебните им спорове и утроиха флейм-а във форумите. От своя страна същите тези фирми всячески всяват усещане във феновете си, че изпускат шанса си първи да се сдобият с новата пластмаса. Плащат на статисти да стоят пред магазините им, сякаш някой на запад би си купил телефон от физически, не интернет магазин. Всички тези трикове са познати на западното общество, но тук  са нови и се лапат като топъл хляб.

И така средностатистическият жител на нашата бедна страна издига в култ парче пластмаса, склонен е да дава хиляди левове (Iphone 5 16GB струва 1790лв. в момента на писането на статията) при всяка нова версия, взимат заеми, пестят от жизненоважни неща само и само да са в крак с новото. Явно историята се повтаря.

 Едно време беше така и с първите  собственици на GSM и мобифон апарати. Вървяха по улицата с телефон (с антенка!) на ухото и се правеха, че говорят. Всички останали знаехме, че това е театър и с насмешка ги подминавахме. Сега има аналогични случки: виждате човек, който държи плосък предмет с размерите на тухла единичка до ухото си и му говори.
 Втори пример: отивам на концерт, а там изперкала фенка на Apple (известна още като "Ябъл"),  вдигнала гордо Ipad-а си над тълпата (с приблизителен размер на лист А4) и снима с камерата му пред удивените присъстващи. По подобен начин изглеждат мацките, които дефилират по бански на боксовите мачове, държейки над главата си табло с номера на рунда.

Apple vs Samsung
Iphone 5 vs Galaxy S3
Тези компании не печелят от производството на апарати толкова, колкото от програмите и игрите, които потребителите купуват и продават през техните онлайн магазини. Телефоните им са просто налагане на тяхна платформа. Т.е. колкото повече епъл телефони има, толкова повече ще са потребителите на онлайн магазина им за приложения - Appstore. Конкуренцията тук се бори с Google Android и неговия Google Play (бившият андроид маркет) и там някъде в далечината е Windows 8 със своя магазин, който се шири както на мобилни, така и на стационарни устройства.

Дали Apple маниаците са луди, че купуват евтина електроника в лъскава (макар и здрава) опаковка, в която има затворен отвсякъде софтуер? Дали Samsung/Андроид феновете са луди, че дават само хилядарка за висок клас смартфони с размер извън всякакви джобове - никой не знае.  Въпрос на време е китайците да наводнят пазара с евтини смартфони (които 100% ще са с Андроид) и този вид гъзария ще умре от естествена смърт.

1 коментар:

  1. Нещо не мога да си представя телефон на ябълката с две сим карти, който да се изправи срещу Samsung Galaxy S DUOS

    ОтговорИзтриване