Търсене в Мушмулка блог

понеделник, 7 юли 2014 г.

Стария Offspring vs Марсианците

Офспринг на живо в София 2014
сн. offspring.com
Имало едно време рок фестивал за чудо и приказ. Наричали го Sofia Rocks. Е, таз годишното му издание доведе старата любов The Offspring и трепета на младите 30 Seconds to Mars. След кратка проверка за оръжие и раздаване на рекламни презервативи още от входа се сляхме с навалицата. А тя бе доста шарена. От типичните груби метъли и рокаджии с черни тениски, изографисани с адски образи, през фини девойчета, имитиращи (само визуално) хипи поколението, до хилави момченца с все-още неясна сексуалност. Не бяха рядкост и родителите, принудени от невръстните си рожби да присъстват като придружители само и само децата им да видят, а може би и да докоснат бог Джаред.
       Вече бяха минали подгряващите групи Ossy и Alcest, които, както винаги страдат от проклятието никой да не ги взима на сериозно, защото са подгряващи. Но в този бизнес това е начина все някога да те забележат феновете. Skillet бяха приети по-радушно от тълпата, а дори познах и една от песните им, което си е постижение. 
След кратката еуфория, настъпила от 3 колби немски сироп за кашлица, се огледах и видях вместо гръмкото Sofia Rocks, един скромен фест на селски стадион. Видно е, че криза има но е похвално, че все още се намират организатори. Цената от 90/110лв. хич не е малка, но и времето на концерти от по 50лв отмина отдавна. С две думи, за толкова пари, толкова музика.

       Бирата се лееше, фронт стейджа бе пълен с невръстни почитатели на 30 Seconds to Mars още от 3 след обяд. След кратка пауза се появиха Mando Diao. Въобще не ги отразих, както и не видях някой екзалтиран техен фен. Всички видимо ги приех като фоновата музика между изпълнителите. Вече се посмрачи, когато най-после дочаках The Offspring, една от бандите, формирали музикалният ми вкус. 
  Започнаха моментално с няколко бързи парчета от албума им Smash. Бях леко разочарован. В 21-ви век гледах концерт с напълно черен фон на сцената, сякаш зееше дупка и отгоре имаше 5-6 мижави прожектора, като в провинциална дискотека. Песните ми влизаха тегаво като твърд алкохол без разредител. След петата или шестата песен, започнаха наред песните от албума Americana и всичко си дойде на мястото! Всички прожекторите грейнаха, черепът с горяща коса запълни грозната празнина и публиката се раздвижи от мощния прилив на енергия от сцената. Няколко хиляди гърла ревнаха текстовете на песните им, а до нас се заформиха леки погота и наченки на mosh pit-ове. Вече разгрял, вокалистът Декстър свали тъмните си очила и очарован от жадната за Offspring публика се постара да даде всичко, на което бе способен останалият му глас. Без абсолютно никакви почивки изредиха почти всички от култовите си песни, сред които Come Out And PlayWhy Don't You Get A Job?, и популярната им сред всички възрасти:  Pretty Fly.  Tака и не усетих как участието им приключи на един дъх. Въпреки обещаваните от организаторите 2 часа Офспринг, ние получихме не повече от един. Дълго викахме след тях, но така и не последва никакъв бис. Големият кеф от срещата с такава група контрастираще силно с мимолетното им появяване.

30 Seconds to Mars live at Sofia Rocks 2014
 Махнаха загражденията между фронт стейджа и масовката и всички наобиколиха свободното място около омразната постройка насред стадиона, която закриваше половината гледка. Наред бе нашумялата, предимно сред младежта, група 30 секунди до Марс
Масонското им лого се появи на сцената, много прецизно управляваните и отлично  синхронизирани с музиката, светлини засияха около магнетичният Джаред Лето. Размахвайки знаме със същия пирамидален символ, облечен в дълга, ефирна бяла нощница, с шарени елементи, тъмни очила и златиста украса на главата, странно приличаща на корона. Когато добавим дълга коса и брада, става очевадно, че жадно смуче от имиджа на самия Исус Христос. Дългата, до под коленете, пижамовидна одежда доста размиваше половата му идентичност. Първата половина от концерта прекара с тъмни очила, възкачен на висок подиум върху сцената, което добавяше мистичност и го правеше по-желан от феновете му. 
 През останалата част от изпълнението му носеше китара на врата си, макар почти да не докосваше струните, звук от барабани си течеше на запис, а барабаните стояха празни, защото брат му не дошъл на концерта (той е барабаниста).
 Jared Leto успяваше да тича по сцената и в същото време, без грам трепване да пее високи, плътни тонове. Всичко това убягваше на младежта, чиито лица бяха озарени от щастие и от перфектното осветление.
             В този момент се изсипаха отнякъде огромни гумени топки, които заподскачаха над главите на феновете от предните редици, а по-късно и залп от конфети завърши тоталното хипнотизиране на публиката. След това неловко прекъсна концерта, извади 2 хлапета от публиката и ги качи на сцената. Скара се на нечие гадже, че не бил скачал заедно с приятелката си, повтаряйки f*kin' през 2 думи, като едновременно успяваше да е ефирна дива, мятаща се из сцената, мръсна версия на Исус и безполово същество, което, обаче имаше доста силно влияние над жените от всяка възраст. Накрая качи много от феновете си при него на сцената и концерта приключи като юбилеен концерт на Пайнер ол старс.
Това доста добре обмислено и подготвено шоу се услади много силно на таргетираната възраст и предизвика насмешка сред по-отрасналите, които виждаха белите конци. Каквото и да говорим, Публиката остана повече от доволна от изпълнението им, което е най-важното.  А именно, да получиш това, за което си платил и което си очаквал. 
Сблъсъкът на поколенията бе очевиден и ненужен, което е голям минус за Balkan Entertainment Company, както и неспазеното им обещание за 2 часа Offspring!

Няма коментари:

Публикуване на коментар