Търсене в Мушмулка блог

четвъртък, 30 юни 2011 г.

Кратък преглед на пиратството в България

пиратството и изкуството - ръка за ръка :)
Графити в Швеция
 (cc Thobias Vemmenby)

Началото   

     В зората на интернета в България, когато да имаш външен 56.6 кбит/сек модем си беше върхът на сладоледа, да свалиш песен отнемаше 30-40мин, а намирането на някакъв пиратски софт си беше висш пилотаж. За филми не говоря, понеже с тази скорост сигурно ще се сваля за около седмица, a нямаше откъде. Само през разни тайни IRC канали, където общуваш с даунлоуд ботове и после те пращат към някакви анонимни FTP-та.


С появата на по-бърз интернет, куцо и сакато започна да си купува компютри и да се свързва към глобалното село. Големите доставчици се изхитриха и като начин да държат клиентите си в границите на BG peering-а (т.е. вътрешната българска мрежа) и като начин на набиране на абонати - създадоха така наречените free-та. Така ни продаваха евтин и бърз БГ трафик, вместо бавен и скъп за тях чужд.

Free-тата

    Най-известните от тях и досега отекват величествено в съзнанията на по-старото интернет поколение. free.techno-link.com, free.data.bg, free.evro.net, free.bol.bg бяха най-големите, след тях се наредиха стотици по-малки, обикновено ограничени за мрежата на доставчика, чието притежание са. Хубавото им беше, че те бяха естествен филтър за вируси. Много рядко се срещаха заразени неща сред качените от потребители файлове. А продавачите на пиратско съдържание на Славейков, бяха силно ощетени от това обнародване на пиратщината.


Мало и голямо се засилиха да пълнят хард диск масивите на тези доставчици с тонове музика, филми, игри и софтуер. Така, за кратко време се обособиха множество пиратски свърталища. Предоставена по този начин, услугата им никога не е била приемана от обществото като незаконна, пиратска и т.н. Те си бяха толкова явни и неприкрити, колкото беше и цялата офлайн незаконна дейност в страната. Няма да забравя как филмът Матрицата, беше качен в Дата.бг едва няколко часа след премиерата му в САЩ (макар и с отвратително качество).

   В началото на 2004-а, след като са натрупали сериозни масиви от информация, free.techno-link.com решава да изнудва останалите доставчици да им плащат месечна такса за достъп до тези ресурси. Но когато започнеш да искаш пари за нещо безплатно идва началото на края.. или по-скоро прераждането. Веднага се появиха free.data.bg и free.evro.net и куп други.
Булакт започнаха да "трият" по-популярните юзъри, качващи софтуер и игри и free.techno-link.com се прекръсти на FTLBG.com, а малко след това затвори, последван от free.evro.net. и bubu.to. Data.bg съществува и до днес, макар и в силно осакатен вид, предлагаща даунлоуд срещу заплащане с sms.

Торентите


Free.techno-link.com се трансформира в Arenabg.com и още десетки безплатни сървъри се родиха.В един момент стана ясно, че през уж безплатните сървъри са се завъртели доста пари от изнудване на интернет доставчици. Тогава някъде се появиха и торентите - нов начин за сваляне на файлове, в който трябва след това и да ги качваш към другите потребители. За тези, които не желаят да ги споделят с другите - имаше такса от 2лв.Завъртелите се пари явно са и причината през 2006-та да бъдат арестувани payforfree - администраторът на Arenabg и системният оператор csdemo. Зад тези никнеймове, обаче, стоят един куп хора, което обезмисля арестите. 

Истински пирати
(ROYAL NAVY / THE ASSOCIATED PRESS)


Тогава настъпи зората на торентите в България. Този нов начин за сваляне на файлове чрез p2p софтуер бе напълно непонятен за българската законова система, която беше още в ерата на CD-тата. Минаха буйни торент (от английски - поток) години, софтуера, игрите, филмите и музиката се лееха като из ведро. Останалите безплатни сървъри се опитаха да преминат към новата система, но само Аренабг оцеля. Пръкна се и torrents.linkos.bg (zamunda.net), а след тях и множество по-малки. След първото им спиране през 2006, Пълната функционалност бе възстановена за по-малко от седмица. Хостингите на сървърите бяха изместени. Arenabg - във Фриско, Тексас - Замунда - може би в Холандия. Така те се съобразяват с местните закони, и няма начин да нахълтат въоражени до зъби и да ти вземат покъщнината. В началото на 2011 имаше голям срив на Zamunda и по-малък на Arenabg. След него на страницата на Замунда пишеше "Недей с лошо, Колев..". Явор Колев, както може би знаете, е лицето на антипиратството у нас. Засега освен да притисне и затвори Nanoset.net и други по-малко тракери, и да размахва пръст друго не е успял. Та в този си призив, Замунда обвиняваше Колев в DDoS атака.

Сега


   От около месец едновременно спряха работа Direct Connect хъбовете dc.ggbit.info и dc.bol.bg. В Arenabg се банват торенти, за които някоя компания е предявила авторски права, в Замунда директно се трият. DHT мрежата си работи и засега няма начин да не го прави, magnet протокола също е практически неспираем. Е-mule никога не е спирало.
Вместо заключение


Пиратство винаги ще има, но всеки опит да се изкарат големи суми от него и всяко негово прекалено явно изваждане на бял свят, ще бъде санкционирано по естествен път. Т.е. започнеш ли да изкарваш повече пари на нечии гръб от колкото са нужни за да те подгонят - все някой ще ги даде. ;)

Бърз даунлоуд!

Няма коментари:

Публикуване на коментар