Търсене в Мушмулка блог

четвъртък, 19 юли 2012 г.

Интернет = SEO?


до какво води оптимизирането на сайтове

Имало едно време интернет. Бил обширен, пълен със всякаква полезна информация. А после се появило SEO-то и му ... разказало играта. Откакто има Google Adsense, мало и голямо се втурнаха да стават оптимизатори. После някой се сети, че със знанията и уменията придобити като оптимизатор може да вземе приозволен текст и да го представи пред google като невероятно важна информация.

 В началото дори се взимаха  откъси от книги, разбъркваха се думите им и това се представяше за ценно съдържание. Тези времена отминаха, понеже алгоритмите на гугъл непрестанно се съревновават с хитрините на хората. Да речем, че в момента има някакво равновесие. Но до какво доведе тази изкривена еволюция?

 Купища хора започнаха да бълват още по-големи купища статии. Хора без нужните познания, диплома или сертификат. Съдържанието и полезността им са без никакво значение. Важни са ключовите думи и класирането им в интернет. След като мине през няколко проверки за наситеност на определни целеви думи, авторът публикува каквото там се е получило и започва да добавя статията по всички възможни търсачки и директории. Така рейтинга пред Гугъл е висок, при търсене на съответните ключови думи , статията излиза на челни позиции, слагат се реклами на Google Adsense и от там се печелят пари.

После вие сядате, пишете истинска статия с истинско съдържание, смисъл и полезност за хората, ъплоудвате я и... тя не достига до очите на почти никой. Нито сте я мислили как би изглеждала тя пред търсачките, нито сте я добавяли по всевъзможни социални мрежи, блогове, директории нито ви е нужно да знаете какво е например NoFollow.

И стигаме до момента, в който Интернет = SEO или с други думи, ако някакво съдържание не е оптимизирано за търсачките, значи го няма в интернет. Което си е нов прочит на старата песен: "Ако не е излъчено по CNN, значи не се е случило".

Ако приемем рекламите, изскачащите прозорци, вирусите, спайуер, спам, адуер и т.н. неприятни неща, с които се налага да се справяме в интернет като излишен шум вплетен в сигнала, представете си и едни 30% от целия интернет изпълнен с такива статии, които не носят никаква информация. Просто повтаряне на определени думи в определен ред и честота. Така човек се затормозява силно когато трябва да реши на кой линк да щракне в търсачката и му отнема доста повече време докато се добере до нужната информация. Или по-лошо - попада на някаква невярна или дори опасна за здравето информация.
 Главният двигател на всичко това е печеленето на пари чрез рекламите на Adsense. И докато те са значителни или изкуственият интелект на Гугъл не е по-умен от ордите руски СЕО-та, положението няма да отива на по-добре. В днешно време да рекламираш лайно е по-успешен бизнес модел отколкото да не рекламираш въобще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар