Търсене в Мушмулка блог

сряда, 20 юни 2012 г.

Хляб и телевизия

По подобен начин изглеждат немислещите ТВ зрители
Какво представлява телевизията? Сядаш пред екран, на който чрез гледки, звуци и надписи получаваш информация. Може да гледаш за забавление, може да искаш да се информираш по дадена тема. Всичко звучи идеално - имаш десетки канали, по които текат различни предавания. Тоест - имаш огромен избор от предварително подготвени предавания със сценарии, редактирани така, че да се харесат на зрителя.
 Телевизията, обаче, преди всичко е бизнес. Хора и фирми плащат за реклама на дадени продукти. Какво ли ще се случи, ако започнат да си плащат и за предаванията в телевизите? Ако същите те са предварително подготвени по такъв начин, че да създадат грешно впечатление у вас. Получава се това, че се превръщаме в зомбита, водени за носа. Телевизията е огромна организация с авторитет, която информира милиони ежедневно. Кой си ти, да твърдиш, че ги информира погрешно? Да речем , че си видял нещо на площада, което телевизията е преиначила. Какво можеш да направиш? Можеш да кажеш на всичките си близки и дотам.
Е да, ама вече има интернет! Засега той е относително свободен. Там можеш да си пишеш, публикуваш снимки, видеоматериал и каквото ти душа иска. Много е важно да използваш чужди интернет страници, защото там има закони, които не са само на хартия и не може всеки, на който не му изнася истината да използва властта си за да покрие всичко. Можеш да се информираш от безброй източници, така че да получиш повече и по-пълна информация, на базата на която да си направиш извод какво точно се е случило. Можеш да го направиш по всяко време на денонощието от всяка точка на планетата. Не трябва да чакаш определен час, готов да получиш поредната кофа с предварително надиплена информация и да реагираш като кучето в опита на Павлов:
Кучето на Павлов и телевизията
Ако покажете определен образ на кучето и го нахраните няколко пъти, то започва да отделя слюнка автоматично при при показване на образа.
Можеш да получаваш информация от независими от политически интереси и пари източници. Можеш да получиш информация пряко от очевидец. Та в 21-ви век, за какво му е на човек да гледа телевизия? С колко ненужна, паразитна и подвеждаща информация бивате заливани дневно? Да спазваш умствена хигиена е толкова важно , колкото и да пазиш тялото си от зарази. Когато гледаш телевизия, почти не мислиш - просто поемаш наготово сдъвкана информация. Толкова е лесно! Народа иска хляб и телевизия. Хляб да не му стърже много корема и телевизия, да го лъжат, че утре ще има и мръвка към хляба...Още ли не сте изключили телевизора си?

Няма коментари:

Публикуване на коментар