Търсене в Мушмулка блог

понеделник, 30 януари 2012 г.

ACTA PIPA със SOPA (Акта пипа със сопа)

ето така се протестира
снимка: Sarah Tew / CNET
В последно време хората биват плашени от някакви четирибуквени съкращения. Първо бяха PIPA и SOPA, а сега и ACTA. Но каквито и да са 4-те главни букви, целта е една - някакво озаптяване на интернет. Преди години съм си мислел, че това е прекалено хубаво за да е истина - да можеш да си пишеш с който искаш по света, да му изпращаш снимки, а с повече зор и някоя песен. Всичко това без цензура, без ограничения (освен технологичните). Но това беше още по времето, когато хората свързваха интернета с една странна поредица от звуци и шумове идващи от модема.
  Проблемът идва от това, че бизнес моделите на големите звукозаписните фирми, филмови студия и гейм индустрията са остарели. Те обаче отказват да еволюират, като вместо това, се опитват да накарат светът да се нагоди към тях.
Малък пример как интернет доставчик променя правилата си за да остане конкурентен и да се движи заедно с тенденциите: 1. освен да ти дава интернет с/у месечна такса 2. започва да ти прави отстъпка ако предплатиш 3. после прави включването ти безплатно 4. после вдига скоростта 5. добавя нови услуги: IP телефония, 6. цифрова ТВ и т.н.
А какво правят гореспоменатите индустрии? Започнаха да продават музика по интернет - но за някакви 2-3 долара парчето. А това явно не е, каквото е било преди години - $20-30 за носител. И в условията на глобална криза, дебелите чичковци с дебели мазни пръстчета сядат на дебелите си задници, изваждат куфарчетата си и започват да раздават, където трябва и да звънят на когото трябва за да постигнат своето - измислят си някакви организации с гръмки имена и се опитват да натиснат всички правителства (включително и нашето - не, че то някога е казвало НЕ на някой) да подпишат. Това звучи малко като принудителното включване в ТКЗС.. но да не се разсейвам.

Най-големият пазар за интелектуална собственост си остава САЩ. Там хората не питат "откъде да си го дръпна" а "откъде да си го купя" но тук, в Европа и там в Азия, хората са по-бедни - нямат тази възможност. Затова се гонят рейтинги, коефициенти, борят се с вируси, кракове и т.н. помия докато се сдобият с желаната песничка/игра/филм. Обикновено песните са орязано MP3, играта е накриво кракната плюс минус някой вирус, а филма е сниман с камера в някое руско или китайско кино. Но това не стига на вечно гладните. Те желаят да си плащаме за всичко, в което няма нищо лошо.. в искането.. имам предвид. Само че когато нямаш пари, и да искаш и да не искаш, няма как да си купиш.

Това, което в момента се опитват да направят е сравнимо с това, да ви инсталират чип в главата, който да следи мислите ви. Това е генерално прекрояване на "свободното пространство" в не свободно такова. Влизането у вас и тарашенето на всички харддискове, дискове и флашки, както и проверката на лаптопи, карти на фотоапарати и музикални плейъри по летищата ми се вижда абсурдно, най малкото защото ще забави и оскъпи в пъти пътуването на хората. Следенето на трафика ви от доставчика също е невъзможно, защото той ще трябва да логва целия ви трафик, което технически е много, много скъпо начинание. И не на последно място, този закон би нарушил десетки други закони, даващи ни свобода като индивиди.

Според мен това, което искат четирибуквените съкращения е невъзможно (поне не и в този му вид), но само времето ще покаже дали съм прав. Едно време беше лукс да си със статично IP, сега ще е модерно да си с динамично..

Поздрав за всички свободни хора: 

1 коментар: